Katolinen kirkko Suomessa

 

Kirkon oppi

Katolinen kirkko elää yhteydestään kirkon perustajaan ja päähän Jeesukseen Kristukseen. Kirkko ei ole muuta kuin Jumalan työkalu sielujen pelastamiseksi, se opettaa Jumalan Kristuksessa ilmoittamaa opetusta.

Kirkko jakaa Jumalan armoa sanan ja sakramenttien välityksellä ja tarjoaa paikan Jumalalle tulla läsnäolevaksi tässä maailmassa: messussa pyhitetyt leipä ja viini muuttuvat todellisesti ja pysyvästi Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Pyhää hostiaa (Kristuksen ruumista) säilytetään sitten jokaisessa katolisessa kirkossa alttarikaapissa eli tabernaakkelissa. Tässä on katolisen uskon sydän - siinä, että Kristus on todellisesti läsnä eukaristiassa. Uskovat voivat yhtyä häneen ehtoollisella eli pyhässä kommuuniossa ja palvoa häntä kirkoissa aina, myös messun ulkopuolella. Tämä Kristuksen todellinen läsnäolo (real presence) tekee katolilaisista katolisia.


Yleistä

Katolinen kirkko on Suomessa nykyään vähemmistökirkko (noin 10 000 jäsentä) . Keskiajalla katolinen kirkko oli Suomessa pääkirkkona.

        Aktiivinen kartta keskiajan katolisesta Suomesta ja Pohjolasta.

Katolinen kirkko pitää Suomen suojeluspyhimyksenä ja esirukoilijana pyhää piispa Henrikiä.


Toiminta


Katolisen kirkon toiminta Suomessa on kansainvälistä. Suomessa on paljon muista maista tulleita kristittyjä. Monet heistä ovat katolilaisia (esim. vietnamilaisia, puolalaisia, länsi-eurooppalaisia...).

Ursuliinisisar Marta ja katolilaisia nuoria

Ursuliinisisar Marta ja katolisia nuoria.
Sisar Marta on Puolasta.

Sääntökuntien (esim. munkit ja nunnat) panos kirkon hengelliseen toimintaan on näkyvää. Esimerkkeinä voisi mainita uskonnonopetus, sakariston hoito, vanhusten ja sairaiden luona käyminen jne. Opus Dei tekee katolista kulttuurityötä.

        Lisätietoja Opus Dei -liikkeestä.


Katolilaisia nuoria ja Neitsyt Marian alttari

Katolisia nuoria sytyttämässä rukouskynttilöitä
Neitsyt Marian patsaan edessä.

Pyhimysten ja autuaiden kunniotus on keskeinen osa katolilaista uskonelämää. Uusi pyhimyskalenteri sisältää 6538 autuasta ja pyhää. Arvostetuin on Neitsyt Maria, Jeesuksen äiti. Suomen ensimmäinen piispa, marttyyrina kuollut piispa Henrik, on julistettu pyhäksi. Toinen katolisen keskiajan piispamme, Turun piispa Hemming, on julistettu autuaaksi. Myös ruotsalaisen pyhän Birgitan vaikutus Suomessa on ollut merkittävä, mm. Naantalin birgittalaisluostarin kautta.

        Lisätietoja pyhästä Birgitasta.

Katoliseen hartauselämään kuuluvat myös pyhiinvaellukset. Piispa Henrikin kuolinpaikalle Köyliöön tehdään kesällä pyhiinvaelluksia myös jalkaisin. Sinne tehdään pyhiinvaellus kesäkuun puolivälin paikkeille osuvana sunnuntaina. Pyhiinvaelluksella kunnioitetaan piispa Henrikin muistoa ja kiitetään Jumalaa kaikesta siitä hyvästä, jota hän on piispa Henrikin ja hänen seuraajiensa kautta osoittanut Suomelle ja suomalaisille.


Katolisia nuoria ja Juventus Catholican lippu -kuva

Katolisia nuoria ja Juventus Catholican lippu

Katolista nuorisotyötä tekee järjestö Juventus Catholica. Se järjestää leirejä, retkiä, pyhiinvaelluksia, urheilutapahtumia, nuorisomessuja ym.


Hallinto

Koko Suomi on yhtä hiippakuntaa. Suomen ainoa katolinen piispa on Helsingin piispa, puolalaissyntyinen Józef Wróbel. Suomessa on seitsemän katolista seurakuntaa. Seurakuntien maantieteelliset alueet ovat siis suuria.


Suomen katolinen piispa Józef Wróbel SCJ -kuva

Suomen katolinen piispa Józef Wróbel SCJ

Suuri osa Suomen katolista papistoa on ulkomailta - enemmistö Puolasta. Suomalaisia pappeja on kaksi ja lisäksi on kaksi suomalaista diakonia.


Isä Peter Gebara -kuva

Kirkkoherra isä Peter Gebara SCJ on alunperin Puolasta.
Hän on sääntökuntapappi   (Jeesuksen pyhän sydämen sääntökunta).

 

TEHTÄVÄT

 1. Kerää yllä olevasta tekstistä 7-10 tärkeintä asiaa katolisesta kirkosta. Lisää jokaiseen asiaan vähintään yksi sitä selittävä asia.
 2. Tarkasta tietosi 1 - Helppo tietotesti. Monivalintakysymyksiä.

 

LINKIT ULKOPUOLELLE

Katolinen kirkko Suomessa - pääsivu, mm.

 • Hiippakuntalehti FIDES
 • Uutisia meiltä ja muualta
 • Perustietoja katolisesta kirkosta
 • Tapahtumia
 • Liturginen kalenteri
 • Katolista kirjallisuutta
 • Katolisia dokumentteja
 • Katekeettista informaatiota
 • Svenska artiklar
 • Liturgista aineistoa ja rukouksia
 • Dagliga böner
 • Pyhä messu
 • Basic information in English
 • Linkkejä katolisille sivuille Suomessa ja maailmassa

Catholic Student´s Club eli CSC. In English.

Katolisen, luterilaisen ja ortodoksisen kirkkovuoden vertailu vierekkäisillä palstoilla

 

TAKAISIN USKONTO SUOMESSA -SIVULLE

 

_________________________

Piispa Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa. Hän oli katolinen ja alunperin englantilaissyntyinen. Perimätiedon mukaan talonpoika Lalli tappoi hänet Köyliönjärven jäällä.
Koska hän oli marttyyri (=uskonsa puolesta kuollut), hänet julistettiin pyhimykseksi.
Piispa Henrik haudattiin Nousiaisiin. Nykyään hänen ruumiinsa on Turussa.

Ursuliinisisarkunta työskentelee eri puolilla maailmaa kasvattaen lapsia ja nuoria erilaisin kasvatusmuodoin, huolehtien yksinäisistä ja puutteessa olevista ja työskennellen siirtolaisten ja yhteiskunnan laitamilla elävien keskuudessa.

Pyhän Birgitan julisti paavi vuonna 1999 koko Euroopan suojelijaksi. Birgitan vaikutus katolisuuden muotoihin Pohjolassa on hyvin suuri. Mm. Naantalin (=Nådendal, = Vallis Gratiae, VG Naantalin vaakunassa).

Suomen katolinen piispa Józef Wróbel:
Paavi Johannes Paavali II nimitti isä Jozef Wróbelin Helsingin katolisen hiippakunnan piispaksi.
Isä Józef Wróbel syntyi 18.10. 1952 Bestwinassa Etelä-Puolassa. Hän liittyi Pyhän sydämen pappien veljeskuntaan 1974. Hänet vihittiin papiksi Stadnikissa 1980 ja hän väitteli moraaliteologian tohtoriksi 1985. Isä Wróbel on toiminut opettajana ja rehtorina veljeskuntansa seminaarissa Puolassa. Hän siirtyi 1993 opettajaksi Lublinin katoliseen yliopistoon, jossa hän on toiminut moraaliteologian professorina vuodesta 1999.

Suomen seitsemän katolista seurakuntaa ovat:

Pyhän Henrikin katedraaliseurakunta- Helsinki
Pyhän Marian seurakunta- Helsinki 
Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunta- Turku 
Pyhän ristin seurakunta- Tampere
Pyhän Olavin seurakunta- Jyväskylä
Autuaan Ursulan seurakunta- Kouvola 
Pyhän perheen seurakunta- Oulu

Papiksi ryhtyminen ei houkuttele länsimaissa tarpeeksi nuoria miehiä (nainen ei voi olla pappi katolisessa kirkossa).
Papin tulee nimittäin elää selibaatissa (=naimattomana) katolisen kirkon länsimaisessa kirkkojärjestyksessä. Monien on vaikea sitoutua siihen.
Nyt on tilanne kuitenkin paranemassa ainakin Suomen kohdalla. Eli katolisessa pappiskoulutuksessa on suomalaisia nuoria miehiä.

Puolassa katolisen kirkon asema on Euroopan maista ehkä voimakkain.

SCJ on lyhenne sanoista "Congregatio Sacerdotum a Sacro Corde Jesu", joka on suomeksi käännettynä "Jeesuksen pyhän sydämen sääntökunta".
Hän on siis sääntökuntapappi.

Sääntökuntapapit (esim. Jeesuksen Pyhän Sydämen sääntökunta) eivät saa palkkaa lainkaan.
He saavat sääntökunnaltaan ylläpidon ja pienen taskurahan. Sääntökunta turvaa myös heidän vanhuutensa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAKAISIN USKONTO SUOMESSA -SIVULLE