Myöhempien Aikojen Pyhien
Jeesuksen Kristuksen Kirkko

= MAP-kirkko     (Mormonikirkko)

 

MAP-kirkko syntyi USA:ssa 1800-luvun alkupuolella. Joseph Smithille ilmestyi enkeli Moroni. Häneltä saamiensa tietojen perusteella Smith löysi kultalevyt 1827. Niissä kerrottiin Amerikan mantereen muinaisista asukkaista ja heidän historiastaan. Samoin levyt sisälsivät "evankeliumin täyteyden". Levyjen teksti on nykyään Mormonin kirjassa.


Joseph Smith - MAP-kirkon perustaja

Joseph Smith - MAP-kirkon perustaja.

Smith kuoli vuonna 1844 raivostuneen väkijoukon lynkattua hänet. MAP-kirkon jäsenet lähtivät matkalle länteen Brigham Youngin johdolla. Mormonien muutto länteen on osa villin lännen asutushistoriaa. Lopulta he perustivat Salt Lake Cityn kaupungin omaksi kaupungikseen. Siellä on nykyäänkin MAP-kirkon keskus.

MAP-kirkko sanoo olevansa palautettu kirkko. MAP-kirkon mukaan luopumus valtasi kirkon ensimmäisinä vuosisadoilla jKr. Joseph Smithille tullut ilmoitus oli tosi kirkon palautus maan päälle.

MAP-kirkossa uskotaan paljon kehitykseen. Kirkon opin mukaan Jumalakin oli kerran ihminen, mutta kehittyi sitten Jumalaksi. Jumalalla on kuitenkin yhä lihaa ja luuta oleva täydellinen ruumis. MAP-kirkon jäsenten päämäärä on se, että myös heistä tulee jumalia. MAP-kirkko korostaa kehitystä myös arkipäivässä. Opiskeluun, musiikkiin ja urheiluun kannustetaan. Kirkon nuorisotyössä on myös tanssiaisia.

Pyhiä kirjoja MAP-kirkolla on monta. Raamatun ja Mormonin kirjan lisäksi Opin ja Liittojen kirja sekä Kallisarvoinen Helmi. Pyhiä kirjoja voi tulla myös lisää. Kirkon johtaja on nimittäin samalla profeetta, näkijä ja ilmoituksensaaja.


Kaksi amerikkalaista MAP-lähetyssaarnaajaa Helsingissä -kuva

Kaksi amerikkalaista MAP-lähetyssaarnaajaa Helsingissä.


Lähetystyö on aktiivista. MAP-kirkon perheille on kunnia-asia, että jokainen poika lähtee lähetystyöhön. Nuoret miehet lähtevät levittämään MAP-kirkon sanomaa noin 19 vuoden ikäisinä. Lähetystyössä ollaan kaksi vuotta ja yleensä ulkomailla. Nuoret naiset voivat halutessaan lähteä lähetystyöhön noin 21-vuotiaina. Heiltä lähetystyötä ei kuitenkaan edellytetä.

Terveyttä korostetaan voimakkaasti - MAP-kirkko antaa selkeitä ruokailuohjeita. Lihaa tulee syödä säästeliäästi, mutta sen sijaan paljon vihanneksia ja hedelmiä. "Kuumia juomia" (kahvia ja teetä) ei tule nauttia. Tupakkaa eikä alkoholia ei hyväksytä.

 

Joensuun MAP-kirkko

Joensuun MAP-kirkko.

Perhettä korostetaan voimakkaasti. Perheet pitävät säännöllisesti viikottain perheiltoja, joihin kuuluu sekä hengellistä opiskeluja ja keskusteluja sekä leikkejä ja pelejä. MAP-kirkossa kannustetaan lasten hankkimiseen.

MAP-kirkko opettaa jäseniään myös valmistautumaan kriisitilanteisiin. Kotona tulisi olla ensiapuvälineitä, elintarvikkeita ja muita tarvittavia asioita pitkää aikaa varten. Perheilloissa voidaan valmistautua onnettomuuksiin.

Temppeleissä tehtäviä toimituksia ovat kasteet ja vihkimiset iankaikkiseen avioliittoon. Toimituksia voidaan suorittaa myös jo kuolleitten esi-isiensä puolesta. Siksi MAP-kirkko tekee voimakasta sukututkimustyötä, se on esimerkiksi mikrofilmannut kaikki Suomen vanhat kirkonkirjat.

 

MAP-kirkon jäsen esittelee mikrofilmilaatikostoja.

MAP-kirkon jäsen esittelee mikrofilmilaatikostoja.

Kuvassa olevissa laatikoissa on Suomen vanhojen kirkonkirjojen
lisäksi mm. Saksan vanhojen kirkonkirjoja.

Sukututkimusarkisto on julkinen ja sitä voivat käyttää muutkin kuin MAP-kirkon jäsenet.

 

MAP-kirkon jäsen tutkii mikrofilmattua kopiokirjaa

MAP-kirkon jäsen tutkii mikrofilmattua kopiokirjaa.

Kopiokirjassa on 1600-luvun kirkonkirjat kirjoitettuna nykysuomeksi.
Kansallisarkiston virkamiehet kirjoittivat kopiokirjat 1900-luvun alussa.


Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina paastotaan. Tuloistaan jäsenet antajat kirkolleen kymmennykset eli kymmenen prosenttia.

Historiansa aikana on MAP-kirkon kanta eräisiin asioihin vaihtunut. Moniavioisuus hyväksyttiin 1850-1890 (moniavioisuutta ei siis enää hyväksytä). Pitkän aikaa MAP-kirkko oli leimallisesti valkoisten uskonto. Mustat hyväksyttiin papeiksi vasta 1978.

 

TEHTÄVÄT

  1. Kerää yllä olevasta tekstistä 5-10 tärkeintä asiaa MAP-kirkosta. Lisää jokaiseen asiaan vähintään yksi sitä selittävä asia.
  2. Harri, MAP-kirkon jäsen kertoo. Teksti ja tehtävät. Lue teksti ja tee tehtävät.
  3. Pirjo, MAP-kirkon jäsen kertoo. Teksti ja tehtävät. Lue teksti ja tee tehtävät.
  4. Saana, MAP-kirkon jäsen kertoo. Teksti ja tehtävät. Lue teksti ja tee tehtävät.
  5. Ville-Matti, MAP-kirkon jäsen kertoo. Teksti ja tehtävät. Lue teksti ja tee tehtävät.

 

LINKIT ULKOPUOLELLE

Suomen MAP-kirkko - liikkeen oma sivu, sisältäen:

  • Kirkko Suomessa
  • Kirkon historiaa
  • Näin uskomme
  • Tietoa Kirkosta

Erittäin kattava sivusto MAP-kirkosta. Sivuston tekijä liittyi mormoneihin 19-vuotiaana ja erosi siitä 24-vuotiaana.

Kriittistä tietoa MAP-kirkosta. (Uskontojen uhrien tuki ry:n kotisivulta)

 

TIETOTESTIT

Helppo tietotesti. Monivalintakysymyksiä.

Iso tietotesti. 20 kysymystä.


TAKAISIN USKONTO SUOMESSA -VALINTASIVULLE

_________________________

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta käyttävät monet nimitystä Mormonikirkko ja kirkon jäseniä kutsutaan usein mormoneiksi. Suomessa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko kuitenkin toivoo, että heitä kutsutaan joko oikealla pitkällä nimellä tai sen lyhenteellä MAP-kirkko.

Kumoran kukkulalta New Yorkin osavaltiosta Ontariojärven eteläpuolelta.

Kultalevyjen teksti oli "uudistetun egyptinkielen " kirjainmerkkejä. Smith käänsi ne englanniksi uurimin ja tummimin avulla. Uurim ja tummim olivat kaksi kiveä. Smith saneli levyjen tekstiä kirjureille verhon takaa.

Mormonin kirjan mukaan he melkein tuhosivat itsensä sisällissodissa. Amerikan muinaiset asukkaat olivat kultalevyjen mukaan Israelin kadonneita heimoja. Monet Amerikan intiaanit ovat kultalevyjen mukaan heidän jälkeläisiään.

Monet ovat epäilleet, oliko levyjä lainkaan. Ongelmaa on mahdotonta varmasti selvittää, koska enkeli Moronin kerrotaan hakeneen levyt pois, kun Mormonin kirja oli valmistunut.

Lynkkauksen syy oli MAP-kirkon johtajien moniavioisuus. Se loukkasi jyrkästi tuon ajan ihmisten (sekä mormonien että ei-mormonien) käsitystä oikeasta avioliitosta (Berrett: Palautettu kirkko, s. 157).
Moniavioisuus hyväksyttiin MAP-kirkossa vuosien 1850-1890 välisenä aikana.
Smith ja eräitä muita MAP-kirkon miehiä ammuttiin vankilaan.

Salt Lake City on nykyään USA:n Utahin osavaltion pääkaupunki.

Vehnä sopii parhaiten ihmisille. Kaura hevosille, maissi härälle ja ruis linnuille ja sioille. Joseph Smith sai tällaisen ilmoituksen Jumalalta 1833 (ns. Viisauden sana).

Melko usein MAP-kirkon jäsenten luona syödään siten purkkiruokaa. Täytyyhän suurta varastoa joskus syödä vanhasta päästä ja ostaa uutta tilalle.

Moniavioisuudessa elivät lähinnä kirkon johtajat. Smithillä oli yli 30 vaimoa (tarkkaa lukumäärää ei edes tiedetä).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAKAISIN USKONTO SUOMESSA -VALINTASIVULLE