Kiinan muuri

 

Kiinan muuri
Kiina


300-luvulla ennen ajanlaskun alkua keisari Qin Shin Huang yhdisti Kiinan alueen yhdeksi valtioksi (häntä nimitetään ensimmäiseksi keisariksi). Hän yhdisti jo aiemmin rakennettuja vartiolinnoituksia ketjuksi pohjoista vastaan. Valtavan muurin rakennustyöt jatkuivat 1400-luvulle saakka, jolloin muuria tarvittiin torjumaan mongolien maahantunkeutuminen. Muurin nykyinen muoto on Ming-dynastian ajalta 1400-luvulta.


Kiinan muuri

Kiinan muuri

Muurin varhaiset osat tehtiin maata kasaamalla. Tiivis maavalli peitettiin sitten kivillä ja tiilillä. Myöhemmin rakennettiin nykyinen 8 m korkea muuri, joka on muurin päältä noin 6 m leveä. Ohje oli, että viiden hevosen tulee voida kulkea rinnakkain muurilla. Muuri olikin erinomainen väylä sotajoukkojen siirtoon, mutta myös merkittävä kauppaväylä.

Kiinan muurin sanotaan olevan ainoa ihmisen rakennelma, joka näkyy avaruuteen saakka. Osa muuria on nykyään avoinna turisteille, suosittu kohta muurilla vierailuun on 80 km Pekingistä pohjoiseen.


Kiinan muuri

Kiinan muurin valtavuuden ymmärtää parhaiten kuvasta.

Kohde on valittu maailmanperintökohteeksi vuonna 1987. Valintaperusteluina olivat kulttuuriset perustelut 1, 2, 3, 4 ja 6.


TAKAISIN MAAILMANPERINTÖKOHTEITA
AASIASSA JA AUSTRALIASSA -SIVULLE