Machu Picchu

 

Machu Picchu, Peru
Machu Picchu


Merenpinnasta 2 340 metrin korkeudella sijaitseva Machu Picchu on suuria 1900-luvun löytöretkien sensaatioita. Keskellä vuoristoa sijaitsevan inka-intiaanien seremonia-alueen löysi Hiram Bingham vuonna 1911. Ennen sattumalta tapahtunutta löytämistä Machu Picchun temppelistä ei ollut mitään tietoa.


Machu Picchu

Machu Picchu


Macchu Pichu oli inkoille pyhä paikka, jossa ei varsinaisesti asuttu. Ainoastaan papisto, rakennustyöläiset ja auringonjumalalle pyhitetyt neitsyet asuivat temppelialueella pysyvästi. Temppelikaupungissa oli asuinpaikat, hautausmaa, pyhätöt ja vankila. Kaupunki oli hyvin suunniteltu, vesi kulki akvedukteissa ja katuverkosto oli tarkkaan harkittu. Temppelialueen löytäjiä on askarruttanut taitavasti veistetyt rakennuskivet - muurien suuret kivipaadet on veistetty niin taitavasti, ettei edes veitsenkärkeä saa kivipaasien väliin. Tällainen tarkkuus on uskomatonta sen aikuisilla työkaluilla.

Machu Picchu hylättiin tuntemattomasta syystä. On arveltu, että epidemia tai uskonnollisen kohteen pyhyyden loukkaus olisi ollut syynä temppelialueen hylkäämiseen.


Machu Picchu valittiin maailmanperintökohteeksi vuonna 1983. Valintaperusteina olivat kulttuuriset perustelut 1 ja 3 sekä luonnonarvolliset perustelut 2 ja 3.


TAKAISIN MAAILMANPERINTÖKOHTEITA
LATINALAISESSA AMERIKASSA -SIVULLE