Tallinnan vanhakaupunki

 

Tallinnan vanhakaupunki
Viro


Tallinnan kaupungin perustivat ristiretkeläiset 1200-luvulla. Aluksi rakennettiin linnoitus, jonka ympärille kaupunki kehittyi. Kaupunki on saanut nimensä tanskalaisista: Dahl Linn = tanskalaisten linna. Tallinnasta tuli merkittävä kauppakaupunki - se oli yksi Itämeren kauppaa hallinneista Hansa-kaupungeista. Hansa-ajan vaikutteet näkyvät Tallinnan arkkitehtuurissa, joka on samantyylistä kuin esimerkiksi Lyypekissä Saksassa. Myös Latvian Riika oli tärkeä hansakaupunki, samoin kuin Ruotsin Visby. Tallinna oli Suomenlahden merkittävin kauppakaupunki, jonka kilpailijaksi Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin 1550.


Tallinnassa vaalitaan vanhoja keskiaikaisia perinteitä

Tallinnassa vaalitaan vanhoja keskiaikaisia perinteitä.

Tallinnan Vanhakaupunki on jakaantunut kahteen osaan, Yläkaupunkiin ja Alakaupunkiin. Alakaupunkia ympäröi vanha kaupunginmuuri, joka oli tyypillistä keskiajan kaupungeille. Yleensä Euroopan kaupungeista on kaupunginmuuri purettu jo kauan aikaa sitten laajenevan kaupungin tieltä.

(Myös purettujen muurien tapauksissa on yleensä jätetty jäljelle komeat pääportit, kuten Lyypekissä Saksassa) .


Tallinnan kaupunginmuuria

Tallinnan kaupunginmuuria.

Toompean mäki sijaitsee yläkaupungissa, ja mäellä asuivat aateliset ja kirkonmiehet Tuomiokirkon ja linnan ympärillä. Viron parlamentti kokoontuu tänäkin päivänä Toompean mäellä. Mäen korkeimmalla kohdalla sijaitsee Pikk Hermanntorni, jossa on aina Viron lippu. Toompean mäeltä on hyvä näköala yli kaupungin kattojen merelle saakka.


Näkymä Toompean mäeltä  yli Alakaupungin kattojen

Näkymä Toompean mäeltä yli Alakaupungin kattojen

Alakaupunki oli kauppaporvareiden ja käsityöläisten aluetta. Hansan, ritarikuntien ja vielä Ruotsin vallan aikaankin kaupunginosien välillä oli portti, joka lukittiin yöksi. Kauppiaat jäivät istumaan iltaa kiltataloihinsa ja aateliset palasivat komeisiin kaupunkipalatseihinsa Yläkaupunkiin. Raatihuoneen tornista tätä kaikkea seuraa Vana Toomas -tuuliviiri, joka on Tallinnan tunnus.


Raatihuone

Raatihuone

Historiallinen museo toimii vuonna 1410 rakennetussa Suurkillan talossa, Kaupunginmuseo on keskiaikaisessa kauppiaan talossa ja Viron taiteen museo Kadriorgin palatsissa, joka rakennettiin Pietari Suuren aikana.

Kohde valittiin maailmanperintökohteeksi vuonna 1997. Valintaperusteluina olivat kulttuuriset perustelut 2 ja 4.

Valokuvat © Timo Muola 2002


TAKAISIN MAAILMANPERINTÖKOHTEITA
ITÄ-EUROOPASSA -SIVULLE