Teotihuacan

 

Teotihuacan, Meksiko
Teotihuacan


Teotihuacanin temppelialue sijaitsee Meksikossa 2280 metrin korkeudessa merenpinnasta. Temppelialueen keskus on Auringon temppeli (espanjalaisten antama nimi), joka rakennettiin maya-intiaanien aikana noin 700-luvulta jKr. alkaen.


Temppeli Teotihuacanissa

Temppeli Teotihuacanissa

Auringon temppeli on valtava rakennelma, kooltaan lähes Kairon kuuluisan Gizan pyramidin kokoinen. Temppelin korkeus on 64 m ja sivujen pituus on 213 m. Nimi Auringon temppeli johtuu siitä, että kesäpäivän tasauksen aikaan auringonlasku päättyy juuri temppelin pääportaikon juurelle. Muinaisissa Väli-Amerikan intiaanikulttuureissa palvottiin aurinkoa, ja tähtitieteen tuntemus oli pitkälle kehittynyttä. Auringon temppeli rakennettiin sadasta miljoonasta auringossa kuivatusta tiilestä.

Päätemppelin ja alueen muiden rakennusten (mm. hieman pienempi Kuun temppeli) vaatiman kalkkilaastin valmistukseen käytettiin ympäröivän alueen puusto. Tämä johti eroosioon ja myöhemmin nälänhätään, ja sen seurauksena alueen hylkäämiseen.

Temppelialue on mayojen ja myöhemmin tolteekki-intiaanien seremoniakeskus, jossa uhrattiin ihmisiä auringonjumalalle. Luotettavina pidettyjen kronikoiden mukaan yhtenä päivänä uhrattiin jopa 10 000 sotavankia. Teotihuacan poikkeaa muista seremoniakeskuksista siinä, että se oli myös valtion pääkaupunki, jossa asui vakinaisesti 10 000 - 100 000 asukasta.

Teotihuacanin historiallinen arvo kärsi pahasti vuonna 1910, kun temppelialuetta "entisöitiin" Meksikon 100-vuotisjuhliin. Tällöin tuhottiin monia alkuperäisiä kohtia, jotta temppelialueesta saataisiin yhtenäisemmän näköinen.

Teotihuacan valittiin maailmanperintökohteeksi vuonna 1987. Valintaperusteina olivat kulttuuriset perusteet 1, 2, 3, 4 ja 5.


TAKAISIN MAAILMANPERINTÖKOHTEITA
LATINALAISESSA AMERIKASSA -SIVULLE