Suuret maailmanuskonnot Suomessa
           (muut kuin kristinusko)

 

Suurista maailmanuskonnoista on Suomessa kristinuskon lisäksi parhaiten edustettuina islam ja juutalaisuus.

 

      Islam


Ensimmäisinä islaminuskoisina tuli Suomeen tataareja Venäjän vallan aikaan 1800-luvulla. Osa tuli Suomeen kauppiaina ja osa kotiuduttuaan Venäjän armeijasta. Heidän jälkeläisensä ovat sopeutuneet ongelmitta Suomeen, joka on kuitenkin pääsääntöisesti kristinuskoinen. Tataarit eivät ole ottaneet seurakuntiinsa myöhemmin (esim. 1900-luvun lopussa) Suomeen tulleita muslimeja.

Pakolaisina tuli Suomeen 1980- ja 1990 -luvuilla islaminuskoisia ihmisiä mm. Irakista ja Somaliasta. Suurin osa Suomen muslimeista on näitä pakolaisia ja heidän lapsiaan. He ovat perustaneet Suomeen omia seurakuntiaan.

Islamin mukaan naisen tulee peittää itsensä

Islamin mukaan naisen tulee peittää itsensä.
Kuten kuvasta näkyy, tulkinta siitä,
paljonko tulee peittää, vaihtelee.

Myös jotkut suomalaiset ovat kääntyneet islamiin. Suurin osa kääntyneistä on naisia, jotka ovat menneet muslimin kanssa naimisiin. Tämän tyyppinen on myös Eveliinan tie islamiin. Eveliina on suomalainen nuori aikuinen, joka kertoo elämästään ja uskonnostaan täällä.

 

      Juutalaisuus


Suomessa 1800-luvulla palvelleiden venäläisten sotilaiden joukossa oli myös juutalaisia. Palvelusajan päätyttyä monet heistä perustivat silloiseen tsaarin suuriruhtinaskuntaan Suomeen kotinsa. He hankkivat tänne myös juutalaisen puolison itselleen. Näistä Suomen juutalaisuuden juurista kertoo myös se, että Suomen molemmissa synagogissa jumalanpalveluksissa noudatetaan ortodoksijuutalaista liettualaista mallia. Vielä 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella Suomen juutalaiset elivät muusta yhteiskunnasta melko eristyneinä.

Juutalainen synagoga Helsingin Kampissa.

Juutalainen synagoga Helsingin Kampissa.

Aluksi tsaarin ajan Suomessa juutalaisilla oli monia ammatteihin ja elinkeinoon liittyviä rajoituksia. Melkein ainoita sallittuja elinkeinoja oli käytettyjen vaatteiden myynti. Monen suomalaisen juutalaisen suvun taustasta löytyy narinkka, eli Helsingin Simonkentällä ollut käytettyjen vaatteiden yleinen kirpputori.

Juutalaisten liittyminen suomalaiseen yhteiskuntaan lisääntyi nopeasti 1940-luvun jälkeen. Tämä on johtanut myös seka-avioliittojen  (toinen puoliso on juutalainen ja toinen ei)  määrän kasvuun. Seka-avioliitot ovat nopeuttaneet osaltaan Suomen juutalaisten sulautumista kristilliseen valtaväestöön. Sulautuminen on kuitenkin hidasta erään mielenkiintoisen ilmiön vuoksi: useat seka-avioliittojen ei-juutalaiset puolisot ovat kääntyneet juutalaisuuteen. Toisaalta suurin osa seka-avioliittoperheistä panee lapsensa myös juutalaiseen päiväkotiin ja juutalaiseen kouluun.

Suomen juutalaisseurakunnissa on nykyään noin 1500 jäsentä.

 

      Buddhalaisuus


Suomessa on melko vähän buddhalaisia. 1980- ja 1990-luvuilla Suomeen tulleista vietnamilaisista pakolaisista suurin osa oli buddhalaisia.

Mietiskelevä Buddha -patsas

Mietiskelevä Buddha -patsas.
Buddha tarkoittaa valaistunutta.

Jotkut suomalaiset ovat olleet kiinnostuneita buddhalaisuudesta ja Suomeen on syntynyt erityyppisiä buddhalaisia yhdistyksiä. Eräs näistä on Kiinassa syntynyt ja siellä kommunistisen valtion vainoama Falun Gong. Falun Gong -menetelmän harjoittajan haastattelu löytyy täältä.

Falun Gong -mietiskelyn esittely

Falun Gong -mietiskelyn esittely

Monien itämaisten taistelulajien tausta on buddhalaisuudessa. Esimerkiksi karate on alunperin buddhalaisten munkkien kehittämä  (buddhalaisuus kielsi munkeilta aseet, joten he kehittivät aseettoman itsepuolustusmenetelmän). Sitä, kuinka paljon itämaiset taistelulajit oikeasti tuovat Suomeen buddhalaisia vaikutteita, on tietysti vaikea arvioida.

 

      Hindulaisuus


Suomessa on melko vähän hindulaisia. Monet uususkonnot ovat kuitenkin taustaltaan hindulaisia (esim. Hare Krishna). Uususkonnoista kerrotaan sivulla Uususkonnot.

Hindujumala Shivan patsas

Hindujumala Shivan patsas

Jooga on peräisin hindulaisuudesta. Monet suomalaiset harrastavat joogaa kuitenkin pelkkänä keskittymis- ja rauhoittumismenetelmänä. Useat joogan mantrat ovat hindujumaluuksien nimiä.

 


TEHTÄVÄT

  1. Kerää yllä olevasta tekstistä 5-10 tärkeintä asiaa suurista maailmanuskonnoista Suomessa. Lisää jokaiseen asiaan vähintään yksi sitä selittävä asia.
  2. Eveliina, islamiin kääntynyt suomalainen nuori aikuinen, kertoo.
  3. Falun Gong -menetelmän harjoittajan haastattelu.

 

LINKIT ULKOPUOLELLE

Islam ja suomalainen todellisuus - ev.lut. kirkon oma tietopaketti.

Juutalaisseurakunnat Suomessa. Lyhyt katsaus.

 

TAKAISIN USKONTO SUOMESSA -SIVULLE

 

_____________________

Uususkonnoiksi kutsutaan länsimaihin ja Suomeen 1960-luvulla ja sen jälkeen tulleita uskontoja. Monet niistä ovat olleet intialaisperäisiä, usein hindulaisuuteen pohjautuvia.

Mantra on pyhä tavu (esim. Om), jumalan nimi (esim. Krishna, Shiva, Vishnu) tai rukous. Mantraa toistetaan jopa satoja tai tuhansia kertoja. Mantra auttaa mietiskelyyn keskittymisessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAKAISIN USKONTO SUOMESSA -SIVULLE